eiwittekort
Ondervoeding door eiwittekort van ouderen en kwetsbaren is een groeiend probleem, dat bij een verslechterende gezondheid zorgt voor een verminderd of uitblijvend herstel. Van de thuiswonende ouderen is 12% ondervoed en van degenen die gebruik maken van thuiszorg is dat zelfs 35% [1]. Van patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen voor behandeling heeft tot 38% verschijnselen van ondervoeding [2]. Ondervoede ouderen kunnen gewicht verliezen door een ziekte of operatie, of door afname van eetlust, sociaal isolement, armoede en ziekte. De Gezondheidsraad richt zich specifiek op ondervoeding als gevolg van eiwittekort en te weinig energie opname [3].
Ondervoeding door eiwittekort bij ouderen is een groeiend probleem waarvan de omvang bij veel zorgverleners en mantelzorgers onvoldoende bekend is. In dit kader is PLINT Ondervoeding gestart om de handelingsverlegenheid bij zorgverleners weg te nemen en kennis en kunde op dit gebied te verhogen in de thuiszorg.
Bij onvoldoende eetlust is de eiwitinname bij een regulier dieet volgens de schijf van vijf vaak onvoldoende. Patiënten hebben daardoor moeite om op gewicht te blijven en spiermassa te behouden. Het verkleinen van de porties en vaker per dag een kleine maaltijd of tussendoortje met aandacht serveren kan ervoor zorgen dat meer wordt gegeten. Zo hoeft er ook minder weggegooid te worden.
Om de gewenste 1 à 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen is in veel gevallen meer nodig. Het toedienen van eiwitrijke tussendoortjes blijkt een effectieve manier te zijn om ouderen en kwetsbaren een extra eiwit-boost te geven en zo de dagelijkse inname te vergroten. Veel meer eten is immers moeilijk, zeker als je weinig beweegt. Maar eiwitrijker eten blijkt wel degelijk effectief te zijn. Fabafull levert hier een verantwoorde bijdrage aan met haar plantaardige, eiwitrijke muffins vol met bouwstenen.
[1] Schilp J. et al, (2012) High prevalence of undernutrition in Dutch community- dwelling older individuals. Nutrition. 28; 1151-1156.
[2] M. van den Berg, FoodforCare programma Radboudumc.
[3] Stafleu, A. en Postma-Smeets, A., Factsheet ouderen en voeding, (2017) Voedingscentrum.nl.