Fabafull

Wanneer we 100 gram faba bonen met 100 gram ei vergelijken, zien we dat voor alle essentiële aminozuren het gehalte in de faba bonen hoger is dan in ei, behalve voor het zwavelhoudende methionine. Dit komt vooral omdat faba bonen een hoger eiwitgehalte hebben dan ei. Faba bonen hebben een hoog gehalte aan leucine, het aminozuur dat een cruciale rol speelt in de groei van spieren.

 

Per gram eiwit hebben faba bonen een vergelijkbaar gehalte aan essentiële aminozuren als in die van ei. Dit geldt alleen niet voor het zwavelhoudende methionine, samen met het eveneens zwavelhoudende cysteine is het gehalte grofweg de helft van dat in ei. Methionine en cysteine zijn juist weer meer vertegenwoordigd in granen en rijst, dit geeft het belang van een gebalanceerd dieet aan.

Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren_voedingswaarde

Wat dat betreft hadden onze verre voorouders het goed bekeken met hun maaltijden van brood of rijst met peulvruchten, waardoor alle benodigde essentiële aminozuren in voldoende mate ingenomen werden. Zonder ooit van eiwitten gehoord te hebben. Niet zo gek dus.

 

Wil je een overzicht van de eiwitsamenstelling van faba bonen?

X