Fabafull

We kunnen een grote stap maken wanneer we lokaal geteelde plantaardige eiwitten gaan gebruiken voor onze eigen voeding. En deze gewassen niet, zoals nu, bijna helemaal gebruiken voor het voeden van onze veestapel. We maken de keten een stuk korter, efficiënter en minder belastend. En daarmee kunnen we een groot deel van de genoemde negatieve effecten beperken.

 

 

Maar het eten van plantaardige eiwitten heeft meer voordelen. Er is veel medisch onderzoek dat aangeeft dat we met een grotendeels plantaardig dieet een duidelijk kleinere kans hebben op gezondheidsproblemen. Daarnaast kunnen gezondheidsaandoeningen zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en sommige soorten kanker het gevolg zijn van een dieet met te veel dierlijke producten. Vandaar dat we volgens het advies van de EAT-Lancet commissie vooral plantaardige eiwitten zouden moeten eten.

 

De snelgroeiende organisatie van zorgprofessionals, Caring Doctors, verbaast zich dan ook terecht over het feit dat dat er in onze ziekenhuizen en zorginstellingen steevast een dieet geserveerd wordt mét veel dierlijke producten. Daar zijn wij het helemaal mee eens!

Plantaardige eiwitten
X